AZ ELŐZŐ VILÁGKORSZAK FELÉBREDETT BÖLCSE, FÉNYŐRZŐ

Indiára most úgy gondolunk, ahogy határait a térképen ma ábrázolják, ám a régi időkben nem így nézett ki. Az Észak-Indiától észak-nyugatra egészen Közép-Ázsiáig terjedő, a mai Pakisztánt és Afganisztánt is magába foglaló, földrésznyi terület ugyanazon kultúrterület része volt. A Szkíta Bölcs Buddha kora előtt az indiai civilizáció fő központja nyugaton volt, a mai Pakisztán területén.

Kásjapa Buddha, az előző kor meghatározó buddhája

Az ősi buddhista irodalomban azt találjuk, hogy a Szkíta Bölcs nem az első felébredett volt Földünkön. Jelen korunknak ő a meghatározó felébredettje, azonban az őt megelőző korokban a felébredettek egész sora élt a mai India területén és Közép-Ázsiában. Egyes buddhista hagyományok hat felébredettet tartanak számon, akik világunk kialakulása óta, sok ezer éves időközökkel egymást követve, a Szkíta Bölcs előtt jártak. Ezek a következők voltak:

Vipasjin, Sikhin, Visvabhu, Krakucsanda, Kanakamuni és Kásjapa (Fényőrző). Más hagyományok csak az utóbbi hármat említik. Megint más szövegekben huszonnégy előző felébredettről olvashatunk.

Dipankara Kásjapa, az előző világkorszak buddhája

A szentiratok elmondják, hogy a Felébredett Szkíta Bölcs idejében még voltak Fényőrzőnek követői. Ő igen régen élt (a források szerint százezer évvel ezelőtt), és tanítása elterjedt az egész világon. Tanításának bölcsessége megtalálható nyomokban a Föld különböző vallásaiban és műveltségeiben, mivel a megvilágosult tanítók a különböző népek, helyek és műveltségek adottságainak megfelelő alakban terjesztették tanításaikat – természetesen nem buddhizmus néven, hanem különböző nevek alatt – a lények iránt érzett végtelen együttérzésből.

Óriás buddha – Bamiján, Afganisztán

A FELÉBREDETT FÉNYŐRZŐ EREKLYÉI

A Felébredett Fényőrzőnek ma is őrzik számos ereklyéjét. Az ő ereklyéjét tartalmazza Nepál fővárosában, Kathmanduban, a bodhnathi nagy sztúpa, valamint a svédországi Karma Decsen Öszel Ling-ben álló sztúpa is, de az évekig világot járt, és hazánkban is több ízben megrendezett Maitréja Projekt ereklyekiállításon is megcsodálható volt szemtől-szemben az egyik gyönyörű ereklyegyöngye.