A szarvas az egyik legfontosabb jelkép az egész szkíta-hun szellemiségben. Számos megvilágosultnak, istennek és tanvédőnek a hátas állata, azaz hordozója.
Megvilágosultak, tanító mesterek és istenek veszik magukra alakját, amikor az emberekkel találkoznak. Táltosok hátasa, melyen a felső világokba emelkednek. Mi magyarok Nemróttól, az égi vadásztól, és két fiától, Hunortól és Magortól eredeztetjük magunkat, akiket egy csodálatos vad, a csodaszarvas vezetett. A csodaszarvas a Belső Ösvény szerint a megvilágosultak küldötte.

A Csodaszarvas a magyar és a tibeti szellemiségben

Őseinket vezető szent állatunk, a szarvas, a szkíta-hun szellemiségben az egyik legfontosabb jelkép, mely megtalálható Eurázsia számos kultúrájában.

A szarvasnak a tibeti buddhizmusban és bön-ben is fontos szerepe van. Számos megvilágosultnak, istennek és tanvédőnek a hátas állata, azaz hordozója. Megvilágosultak, tanító mesterek és istenek veszik magukra alakját, amikor az emberekkel találkoznak, tanítják, vezetik, segítik őket. Megvilágosultak és istenek küldötte, aki csodás üzeneteket hoz az embereknek.

A szarvas két feje azt jelenti, hogy egyik feje a megvilágosultak mennyei birodalmában van, a másik pedig a mi embervilágunkban. Az, hogy egyetlen teste van, azt jelenti, hogy e két világ szétválaszthatatlan. A megvilágosult természet csírája a szívünkben lakozik.

A szarvas a buddhizmusban és a bönben

Buddha első tanítását a szárnáthi szarvasligetben adta, ahol hallgatói között szarvasok is voltak. Egyik korábbi életében, a leendő Buddha maga is felöltötte egy szarvas alakját, és így segítette az erdő állatait. Az Együttérzés Bódhiszattvájának, Csenrézinek (szkr: Avalokitesvara) kedves állata, amely sohasem öl. Az, hogy e bódhiszattva bal vállát szarvasbőr ékesíti, ami az ő szarvas-szerű szelídségét jelképezi, eszünkbe juttatja a mi Csodafiú Szarvasunkat.

A szarvas a táltosok hátasa, melyen a felső világokba emelkednek. Milarepa, a nagy tibeti buddhista jógi egyik dalában leírja, amint a bönpo mester Naro Böncsung szarvasbőrből készült dobon lovagolva repül a szent Kailás hegy csúcsa felé. A tibeti szarvastáncban a védelmezők küldötte, az ártó erőket megsemmisítő varázserő élő jelképe. Táncában darabokra vágja az ártó erők jelképét, majd az ártást átalakítja áldásos erővé, és szétszórja a szélrózsa minden irányában.

Az ős-szarvas a tibeti bön-ben

Az égi szarvas

„Csodaszarvas érkezése” című misztériumjáték előadása
a Szkíta és Magyar Szellemiség Kőrösi Csoma Sándor Központjának megnyitó ünnnepségén
2023. június 11. – Tar

Rendezte: Tiszteletreméltó Csöpel Láma
Az előadást a Magyarországi Karma Kagyüpa Közösség tagjai adták elő.